Recept

Här lägger jag upp lite olika recept från min egen vardag & fest. Både mat och godsaker.
Några av recepten har ett ca kaloriinnehåll. Bokar du kostrådgivning får du fler recept och utförligare innehåll med både kcal, fett, sockerarter, protein mm.
Dessa är för lite inspiration!

Halloumi & Morotsbiffar 4port

Ca 299 kcal/port

  • 250 g morot

  • 1 halloumiost, ca 200 g

  • 2 ägg

  • 0,75 dl ströbröd

  • 1 krm chiliflakes

  • salt

  • svartpeppar, nymalen

  • olivolja

Riv morötter och ost grovt.
Blanda ihop med ägg, ströbröd och kryddorForma till biffar och stek tills de fått fin färg
Servera med klyftpotatis och en kall sås Ex vitlök & chili.
2dl cremefraich/,turkisk yoghurt/kvarg(Jag tog 1fl creme Fraiche & 1dl kvarg)
Chiliflakes, 2hscksfe vitlöks klyftorsbsrtpeppar. Blanda!
Blanda kryddor efter vad DU gillar

Spenat & grönkålsoppa
med ägg           4 port

250gr djupfryst hackad spenat250 gr fryst grönkål
1 gul lök
1 grönsaksbuljong
2msk vetemjöl
1 msk smör
8dl vatten
2dl vispgrädde
4 ägg
salt/svartpepppar
1. koka äggen
2.Skala och hacka löken. fräs den mjuk i smör i stekpanna eller kastrull.
3.Hai spenat och grönkål och fräs med så det tinar och blandas.
4..Ha i mjöl och blanda
5.Häll i vatten, gräddde och buljong. Koka upp.
6.Låt att små koka några minuter. Smaka av med peppar och salt.
7. Skala äggen och dela dem. Servera med ägghalvor.

Vego-/kyckling-/kött-färssås med pasta     4port

*1gullök
*10cm purjolök*2morötter (rivna)
* 400g Valfri färs*4dl Grädde (el mjölk/vatten)
*2msk Mjöl
*4-mdk Tomatpuré
*1 Buljongtärning (kött/kyckling/,grönsaks)
*Svartpeppar
*Chiliflakes (kan uteslutas)
*3-5dl vatten (mer om du ej anv grädde/mjölk)

1. Hacka löken i mindre bitar.Btym i grytan (eller i stekpanna)
2. Sänk värmen och ha i färsen.Bryn.
3.Ha i morötterna, tomatpuré och rör om.
4. Ha vetemjöl och rör om.
5. Ha i buljongtärning och 3dl vatten. Rör då det blandas.
6. Häll i resterande valfri vätska, efter hur tjock du önskar såsen (den tjocknar när den puttra) späd ev med mer vätska.
7. Krydda, smaka av.
8. Låt puttra minst 10mon och rör då och då
Servera med pasta och sallad.

Morotssoppa med linser   4port

1 st Lök gul (SLV)
0,5 st Purjolök (SLV)
2 klyfta Vitlök (SLV)
1 msk Rapsolja (SLV)
2 st Potatis rå (SLV)
6 st Morot (SLV)
8 dl Vatten kranvatten (SLV)
2 dl Kokosmjölk fett 17 %
1 st Grönsaksbuljong, tärning, pulver
2 dl Röda linser torkade kokta m. salt (SLV)
1 tsk Vinäger ättiksyra 7% (SLV)
0,5 tsk Joderat salt (SLV)
0,2 tsk Svartpeppar

Tillagningsinstruktioner
1. Skala och hacka lök, vitlök och purjolök. Fräs i rapsolja i en stor kastrull någon minut utan att det tar färg.
2. Skala och skär potatisen och morötterna i bitar och låt fräsa med ett par minuter.
3. Tillsätt vatten, kokosmjölk och buljongtärning. Låt koka i 15-20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät. Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock.
4. Tillsätt de kokta linserna och låt soppan koka upp. Smaka av med vinäger, salt och peppar.


Recept och bild: Masesgården
www.masesgarden.se

Ugnsbakad gröt m äpple

1ägg
 5dl havremjölk
 2msk honung el agavesirap (kan uteslutas)
 4dl havregryn
1tsk mald kanel
1tsk vanilj socker
 1-2rött äpple
1/2 dl blandade frön ex.pumpa o solroskärnor

1.Sätt ugnen på 200gr
2. Blanda ägg, honung, havredryck.
3.Blanfa i havregryn, kanel, vsniljsocker, och rivet äpple.
4. Smörj en form m olja, 20-35cm i fiam.
5.Häll i smeten, vill du kan du skriva ett äpple tunt ovanpå.Strö över frön
6.Grädda mitt i ugnen ca 25min
Servera med havredryvk eller en klick kvarg,eller yoghurt

Tips!
Byt äpplet mot blåbär.
Strö på hrsnstäppelkärnor före servering
Det går utmärkt att äta den kall eller värms på i micro.

Vego lasagne a´la Mia

Detta recept kan verka lite rörigt, skall uppdaterasinom kort

1st gul lök
1 st zucccini
400g keso
2 dl röda linser (okokta)
800gr krosad tomat2 stora morötter
1 valfri buljong tärning eller fond.
Riven ost
Lasagne plattor

ugn 200gr


1.Koka linserna enligt anvisning.
2.Hacka löken och bryn den lätt.
3.häll på krossad tomat i och låt små koka några minuter.
4..Riv morötterna och ha i dem.
5.Häll i de kokta linserna.
Lägg i en buljong tärning och ev vatten om du önskar lösare sås. Koka samman någon minut.
6. Zuccinin hyvlar du efter långsidan i långa skidor.
7.Börja med romatsåsen, sedan varvar du med keso, zuccini skidor, lasagne plattor, tomatsås.
Avsluta med tomaysås.
8.Strö överriven ost.
9. Grädda i ca 40minuter och servera med grönsaker.